De Wereld Draait Door, ook in Hillegom!

In een verlaten dorp, bijna gedomineerd door leegstand en de Hoofdstraat die er permanent gewond bijligt, staat ook een vuurtoren van bedrijvigheid en energie: XL Readshop van Frank Evers en zoon Arjan!

In het door mij vermaledijde dorp (sorry) had ik niet meer durven denken dat er nog ruimte zou zijn voor een boekwinkel. En wat voor éen! Groot en aantrekkelijk met een breed aanbod aan producten. Het aandeel verkoop van boeken is echter niet bijster groot, zo krijg ik fluisterend te horen. Want Hillegommers lazen niet en dat gaat van generatie tot generatie door, zo vrees ik.

Maar de familie Evers compenseert deze kleine tekortkoming. De hoek met geurkaarsen loopt goed en menig inwoner schuifelt graag binnen om er een kop koffie te drinken. En Frank en zijn gezin zijn ook graag bereid het Rien van Nunen Genootschap gastvrij te ontvangen voor een schrijversavond na sluitingstijd. Oud leerkrachten als Ed Vellekoop en Hans van der Prijt van de ‘Eendjes Mavo’, maar ook oud klasgenoten uit een grijs verleden komen op de reünie af.

Het is echt een dolle avond, door de oprechte ontboezemingen, maar ook de passie voor het echte verhaal. De Wereld Draait Door in Hillegom met dank aan Frenk der Nederlanden, die niet van slag raakt wanneer hij zijn oude jeugdliefde weer ontwaart in het publiek. Hij praat de avond aan elkaar, blinkt uit, maar laat vooral zijn gasten gloriëren. Zelfs Frėnk van der Linden geniet in een stil hoekje.

En hoofdredacteur Jos van Heck wordt overspoeld met ideeën voor de volgende editie van Hotel Flora. Van een serie verhalen over de grootste schurken en helden tot de scheiding der geesten tussen de Rooms-katholieken en Gereformeerden in het dorp. Zelfs mijn tegenwoordige maatje in Deventer oud Feyenoord aanvoerder Dick Schneider geniet mee als buitenstaander. Hij houdt zijn band met Hillegom liever nog even geheim….

,,Het was echt n topavond. De gammagolven stromen nog door het lichaam’’, zo appt John Schoorl, dichter des vaderlands in Hillegom en ver daarbuiten.  Maar ook de opmerking ,,Kutdorp of niet, that’s the question. Leve het Hillegomse woord zegt het voort’’ was heerlijk om terug te lezen. Waarvan akte.

Herman Poos

Over Rien van Nunen Genootschap

Elk geboortedorp heeft een verhaal en betekenis. Ik mijd Hillegom liever, dan dat ik er terugkeer. Maar op 1 april kijk ik uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van het Rien van Nunen Genootschap in Hotel Flora in Hillegom. Die herinneringen en momenten leggen we vast in dit blog, ook als ode aan Rien van Nunen, de beroemdste inwoner van Hillegom. (Herman Poos, mede oprichter van het Rien van Nunen Genootschap)
Dit bericht werd geplaatst in Blogbijdragen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s