Opening Rien van Nunenplantsoen

20140401_152254

Ook 1 April 2014 is een nieuwe mijlpaal geworden van en voor het 1 April Genootschap Rien van Nunen. Op die dag opende wethouder Gerrit Kleijheeg het Rien van Nunenplantsoen in het vernieuwde Elsbroekpark.

20140401_151405Kleijheeg, zelf een fervent fan van Rien van Nunen, werd bijgestaan door Rieneke van Nunen, die opgroeide in Elsbroek, en Herman Poos, mede oprichter van het Genootschap. Ook Anke, de jongere zus, van Rieneke, was getuige van het feestelijke moment. De lokale pers was aanwezig en berichtte uitvoering over het park en de bijzondere gedenkplek voor Rien van Nunen.

Herman Poos sprak over een droom die uitkwam:

,,Er leefde eens een groep van 15 a 20 voornamelijk jonge mannen in de jaren 60 en 70 in Hillegom. Het was nog de tijd dat Rien van Nunen de Eerste man was in het Bollenstreek als acteur in Stiefbeen en Zoon, burgemeester in Swiebertje en als Eerste man. We kenden toen nog maar Nederland 1 en 2 en keken naar een zwart wit scherm op tv.

Tussen de velden met narcissen en tulpen groeide die generatie op. De jongelieden veronderstelden later dat de bollenvelden waren vergiftigd met inkt, want ze belandden stuk allemaal bij kranten, tijdschriften, maar ook bij de radio en tv.

Vele jaren later kwamen ze steevast op 1 april bij elkaar in Hotel Flora om terug te kijken naar die bijzondere tijd in het dorp. En nog altijd was wijle Rien van Nunen (en zijn dochter Rieneke!) hun idool.

Vandaag 1 april 2014 is de droom uitgekomen dat de held van de journalisten voor altijd wordt vereeuwigd, nota bene in Elsbroek; de wijk waar de familie Van Nunen vroeger heel gelukkig en tevreden woonde.

En de wens is nu dat in dit park de verhalen van weleer verder leven. En dat dit park vooral een inspiratiebron mag zijn om Hillegom verder te ontwikkelen als een fleurige en mediagenieke gemeente. In dat geval is er een nieuwe droom uitgekomen.”

Naast een bijzondere kastanjeboom die beschikbaar is gesteld door Hans Blokzijl van Bomencentrum Nederland zal in de toekomst ook de Steptoe (vernoemd naar Stiefbeen en Zn) straks op het plantsoen bloeien. Jaap Leenen en zijn vrouw Truce waren daarnaast blij verrast dat de gemeente Hillegom alle aanwezigen tracteerden op narcissen en een gebakje met de afbeelding van de Steptoe erop.

Namens het genootschap kwam Hans Otte van Omroep West (r) en Frenk der Nederlanden van Het Parool (m) alvast polshoogte nemen.

20140401_152128 20140401_144202

20140401_154309

 

 

 

1april

Over Rien van Nunen Genootschap

Elk geboortedorp heeft een verhaal en betekenis. Ik mijd Hillegom liever, dan dat ik er terugkeer. Maar op 1 april kijk ik uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van het Rien van Nunen Genootschap in Hotel Flora in Hillegom. Die herinneringen en momenten leggen we vast in dit blog, ook als ode aan Rien van Nunen, de beroemdste inwoner van Hillegom. (Herman Poos, mede oprichter van het Rien van Nunen Genootschap)
Dit bericht werd geplaatst in Digitaal plakboek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Opening Rien van Nunenplantsoen

 1. Michel Couzijn zegt:

  Ik herinner me nog goed dat ‘de burgemeester van Swiebertje’ twee straten achter ons kwam wonen. Ik, toen jochie van een jaar of acht, woonde in de Johannes Vermeerlaan; de familie van Nunen kwam in de Frans Halsstraat te wonen, daar op het achterste stukje nabij de Singel.

  Ineens kwam de wondere wereld van de teevee dichtbij: acteurs bestonden écht, en het waren échte mensen, ze konden zomaar bij je in de buurt komen wonen, en bleven dan toch eigenlijk ook een beetje burgemeester. Of, zoals Cees van Oyen (ook een import-Bollenstreker), een beetje tragische clown.

  Wat meespeelde was dat Rien van Nunen in ongeveer dezelfde tijd in ‘Swiebertje’ werd vervangen door een andere acteur, Bert Dijkstra. Als kind trapte ik daar natuurlijk niet in: de échte burgemeester was weg! Maar gelukkig dus toch niet helemaal weg: hij woonde nu bij ons in de wijk.

  ‘Het Elsbroekpark’, waar nu deze kastanjeboem prijkt, bestond in die tijd nog helemaal niet. Ik heb nog heerlijk gespeeld & hutten gebouwd in dat oneindige ‘woeste’ weiland waar niet veel later de flattenwijk en het ‘Elsbroekpark’ zouden verschijnen. Ook dat stukje Hillegom is nu tot op de vierkante meter aangeharkt, net als het ‘Elsbroekerend’.

  Trouwens, willen jullie nooit meer schrijven over ‘de Elsbroek’? Ja, het is ‘de Zanderij’ en ‘de Haarlemmermeer’, zoals het ook ‘de Jordaan’ is en ‘de Slachthuisbuurt’. Maar geen Elsbroeker heeft het ooit over ‘de Elsbroek’.

 2. Marca Bultink zegt:

  Helemaal met je eens, Michel! Ook wat mij betreft geen ‘De Elsbroek’, om dezelfde reden dat ik ook niet ‘de Albert Heijn’ of ‘de V&D’ zeg (maar vreemd genoeg wel weer ‘de Hema’).
  Ook ik heb mijn jeugd doorgebracht in Elsbroek en zomers lang gespeeld in die enorme vlaktes met braak liggende weilanden, waar het doorgeschoten gras tot aan je middel kwam. Wij noemden dat ‘de prairie’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s