Herman Poos en het nooit gepubliceerde verhaal over Boudewijn de Groot

Waarover, met Wie, Waar, Waarom en Wanneer werd de eerste journalistieke stap gezet? Op dit   blog spitten de leden van het genootschap in hun herinneringen, plakboeken en archief om hier achter te komen. Wellicht geeft deze speurtocht ook inzicht waarom er tot 1975 inkt door Hillegom vloeide… (nota bene: tot het jaar waarin Rien van Nunen overleed, vonden vele journalisten het levenslicht tussen de bloembollen).  De tweede herinnering komt van Herman Poos:

Mijn eerste interview met Boudewijn de Groot, afgenomen met schoolvriend Paul Nieuwenhuizen, heeft uiteindelijk nooit de schoolkrant gehaald. Paste geloof ik niet in het format van de schoolkrant… Recentelijk kreeg ik nog wel een mail van Paul die zich veel wist te herinneren van het gesprek in huize De Groot, waar zoon Jimmy in de box dartelde:

Beste Herman,

Het interview met Boudewijn de Groot staat mij nog levendig voor de geest: samen op de fiets naar Heemstede. Een betrekkelijk eenvoudig huis. Een klein kind dat op de achtergrond door een grootmoeder (?) werd bezig gehouden. Boudewijn de Groot was uiterst beminnelijk en liet bij geen enkele vraag blijken ‘m al eens eerder te hebben beantwoord.

Met schaamte denk ik terug aan mijn zogenaamd van een kritische geest getuigende, maar o zo bekrompen vraag ‘wat vindt u van het feit dat een protestzanger als Bob Dylan voor zijn laatste platencontract een miljoen dollar heeft bedongen?’ (of zoiets).

Alleen toen werd hij een beetje ironisch en merkte hij fijntjes op dat Bob Dylan helemaal geen protestzanger was en dat het een groot artiest vrij staat om zich goed te laten betalen voor zijn uitzonderlijke prestaties (of zoiets). Ik voelde mij terecht op mijn plaats gezet.

Het mooiste moment kwam voor mij echter toen het interview officieel al was afgelopen. Ik vroeg Boudewijn welk boek hem het dierbaarst was en uit de indrukwekkende boekenkast die de hele achterwand van de kamer besloeg pakte hij toen Nabokovs ‘Lolita’.

Ik ben het later gaan lezen en waarlijk, het is een van de indrukwekkendste liefdesromans waarmee ik ooit kennis heb gemaakt. Ik dank het zonder twijfel voor een aanzienlijk deel aan Boudewijn de Groot (én Lennaert Nijgh) dat ik zo’n liefde voor literatuur en poëzie heb ontwikkeld. Ik ben trouwens nog steeds een liefhebber van de muziek van Boudewijn de Groot en heb hem een aantal jaren geleden nog eens zien optreden in Paradiso.

Heb jij dat interview nog ergens? Ik meen mij te herinneren dat je het toen ook met een casetterecordertje hebt opgenomen. Zijn de mastertapes er nog? Zou geweldig zijn, al vermoed ik dat ze nog voor veel meer schaamrood op de kaken zullen zorgen. Maar ach, hoe oud waren we? Veertien, vijftien?

Paul

Ik ben daarna verder gaan zoeken naar mijn eerste geplaatste artikel in een schoolkrant. Als een Henk van de Meijde doe ik daarbij verslag van een scheidsrechtersbijeenkomst in Zeist.

Vlak daarna ging ik als 18 jarige in navolging van Frenk van der Linden en later mijn neef Jos van Heck aan de slag als schrijvend scholier bij het Weekblad voor de Bollenstreek (‘het rode weekblad’). Het leverde ook mijn eerste arbeidscontract op (25 gulden voor een halve pagina….). Mijn meest lucratieve bijdrage was overigens een fotoreportage met een uitgebreid foto onderschrift over een losgeslagen koe. De vele geplaatste foto’s betekenden toen kassa en een welkome aanvulling op de karige studiebeurs voor de School voor de Journalistiek!

Over Rien van Nunen Genootschap

Elk geboortedorp heeft een verhaal en betekenis. Ik mijd Hillegom liever, dan dat ik er terugkeer. Maar op 1 april kijk ik uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van het Rien van Nunen Genootschap in Hotel Flora in Hillegom. Die herinneringen en momenten leggen we vast in dit blog, ook als ode aan Rien van Nunen, de beroemdste inwoner van Hillegom. (Herman Poos, mede oprichter van het Rien van Nunen Genootschap)
Dit bericht werd geplaatst in Digitaal plakboek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s