Wall of fame Rien van Nunen

Ode van dochter Rieneke
“Het donderjagen in Stiefbeen lag ‘m meer dan het soort humor in Swiebertje”, aldus Rieneke van Nunen over haar vader. Rieneke van Nunen, tevens beschermvrouwe van het 1 april genootschap Rien van Nunen, studeerde in 1991 af aan de Academie voor Kleinkunst te Amsterdam en trad daarmee in de voetsporen van haar vader. Na verschillende cabaretprogramma’s was ze te zien in de musicals ‘Move’, ‘Evita’ en ‘De Spooktrein’ en in de toneelproductie ‘Potasch en Perlemoer’. Op televisie speelde ze jarenlang in series als ‘De Sylvia Millecam Show’, ‘Kees & Co’ en ‘Oppassen!’.

Daarnaast is ze al jarenlang musicaldocente en maakt ze kinderjazzconcerten. Sinds 2003 produceert ze de voorstellingen van Lex Passchier Productions en Het Thriller Theater. In het radioprogramma Voortleven van de KRO brengt ze een ode uit aan haar vader.

Historisch geluid Eerste man
Als je de deze introductietune ziet en hoort van de Eerste man, dan begrijp je ook direct waarom Rien van Nunen jarenlang de Eerste man van Hillegom was, in elk geval als beroemdheid. Je moet wel even geduld hebben en tot vijf willen tellen, maar het beeld is van historische nostalgie….

Eerste man in huiskamer familie Van Nunen (bron: www.classics.nrcv.nl)

Eerste man was de eerste Nederlandse televisieserie die geheel buiten de studio werd gefilmd. De lichtblauwe Mercedes die de NCRV had aangeschaft, was twee zomers zes weken lang voornamelijk te zien in Amsterdam, maar reed ook naar Rotterdam en Antwerpen. Natuurlijk hadden de binnenopnamen in de tv-studio gemaakt kunnen worden. Producer Lies van Bommel en regisseur Paul Cammermans kozen echter voor alle interieuropnamen ook buitenlocaties. De huiskamer van Nijdam was de huiskamer van Rien van Nunen zelf.  ,,Voor de eerste serie werd gefilmd in ons huis aan de Parallelweg in Hillegom,” herinnert mevrouw Hella van Nunen-Faassen zich, ,,de tweede serie in ons grotere huis aan de Frans Halslaan, waar we toen naar verhuisd waren. Druk? Nee, ik vond het vooral heel gezellig. We waren die weken dat er gefilmd werd, eigenlijk één grote familie, acteurs en televisiemensen en Rita die ook heel vaak bij de opnamen was.”

Hella speelde zelf Bep, de vrouw van Freek Nijdam. Hun dochters Rieneke en Anke waren de kinderen Van Nunen. De taxichauffeurs in Eerste man zijn echte taxichauffeurs. Grotere rollen werden door acteurs vertolkt. ,,Het zoontje Pieter dat ik in de eerste aflevering kreeg, heet ook Pieter, maar is het kind van een vriendin,” zegt Hella van Nunen. Met Eerste man vergrootte Van Nunen zijn populariteit bij tv-kijkend Nederland.

,,Natuurlijk was het wel aantrekkelijk, ook financieel dat Rien zo graag werd gezien door televisiekijkers,” zegt mevrouw Van Nunen. ,,Maar het had soms ook wel een nadeel. We konden bijvoorbeeld met ons gezin niet in een restaurant zitten of op vakantie gaan, zonder dat hele families bijna op onze schoot kwamen zitten.”

Populair tot in Gorssel en Zwitserland

De serie straalde een lichtvoetige natuurlijkheid uit. Een sfeer die nog versterkt werd door de muziek die Harry de Groot voor Eerste man componeerde. Een soort musette, speels verwijzend naar
de films van de Franse komiek Jacques (Monsieur Hulot) Tati. Eerste man was vanaf aflevering 1 een succes bij kijkers en tv-recensenten. ,,Ik durf rustig te voorspellen dat de serie een sukses wordt,” schreef het Nieuwsblad van het Noorden. En De Telegraaf voorspelde ,,Een serie die Stiefbeen in populariteit zal evenaren.” Ook in het buitenland trok Eerste man aandacht. Oostenrijk en Zwitserland zonden de serie met ondertitels uit.

De NCRV benutte de populariteit door woensdag 20 december 1967 Van Nunen als taxichauffeur Nijdam met voorzitter Ozinga als passagier te laten voorrijden bij het echtpaar Koeslag in Gorssel. Het was het 475.000e NCRV-lid. Nooit eerder was de NCRV zo groot! NCRV-radio en -televisie registreerden hoe de voorzitter het echtpaar met een volautomatische wasmachine en een televisietoestel verraste. Er werd slechts één kritische opmerking gemaakt over Eerste man. Een lezer van het Algemeen Dagblad schreef: ,,Er zijn geen Rotterdammers uit de klei getrokken, heer Van Nunen, om een metro te bouwen. Laat u dit voor gezegd zijn.”

Een staaltje Rotterdamse humor, waarop ook Freek Nijdam geen weerwoord had! Rien van Nunen en de NCRV slaagden er zo weer in om een grote mate van populariteit te behalen.

Beeldmateriaal
Met dank aan de NCRV zijn nog tal van hoogtepunten van Rien van Nunen te zien. De fans smullen vooral van die ene keer dat hij -waarschijnlijk in Hillegom in zijn eigen huis- een vrouw moest ophalen.

Stiefbeen en zoon: 84% kijkdichtheid (bron: www.classics.ncrv.nl)
Twee mannen en een paard, meer is er niet nodig om een succesvolle tv-comedy te maken. Althans, in de jaren zestig, toen de NCRV-serie Stiefbeen en zoon met zijn kenmerkende tune zo’n 80 procent van de televisiebezitters thuis deed blijven. Men genoot van de kleine vetes tussen vader en zoon Stiefbeen, handelaren in lompen en oude metalen, die met hun paard Frida de straten rond het Waterlooplein afschuimen op zoek naar waardevolle rommel. Vader en zoon zijn tot elkaar veroordeeld maar kunnen eigenlijk ook niet zonder elkaar.

Rien van Nunen speelde vader Toon, immer gekleed in sjofel pak en klagend over zijn been, die hij in een heroïsche veldslag in de Tweede Wereldoorlog zou hebben bezeerd. Van Nunen had geen last van
zijn roem. Het volgende verhaal over hem doet de ronde: hij ging graag uit eten, en als hij in een restaurant klaar was met de maaltijd stond hij rustig op, liep hij naar de ober toe en zei:  “Zeg maar tegen de kok dat Stiefbeen heerlijk heeft gegeten.” Om vervolgens, zo wil de overlevering, zonder te betalen weg te wandelen.

Theater op televisie
In 1963, als de eerste aflevering van de serie wordt uitgezonden, bestond er nog maar één televisienet – pas een jaar later zou Nederland 2 worden opgericht. Voor die tijd was drama vaak een soort theater op televisie. Beelden konden nog niet worden opgenomen, zodat alles live moest worden uitgezonden. Vooral bewerkingen van toneelstukken verschenen op de televisie. In de jaren zestig werden de technische mogelijkheden groter, maar televisiedrama’s en komedies als Stiefbeen en zoon bleven
schatplichtig aan het theater. Zo had Stiefbeen en zoon een beperkt aantal locaties (meestal de huiskamer en de rommelschuur) waarbij vader en zoon vaak de enige twee zijn die in beeld komen.

In 1965 stond de serie op plaats 9 van de best bekeken televisieprogramma’s van dat jaar, met een kijkdichtheid van 84%. De serie moest het toen opnemen tegen geheide krakers als de one-man show van Toon Hermans en het Eurovisie Songfestival. De eerste aflevering van Stiefbeen en zoon werd uitgezonden op 11 oktober 1963, de dertiende en laatste aflevering van die eerste serie op 1 januari 1965.

In die tussentijd groeide de serie uit tot een instituut. Stiefbeen en zoon bestonden écht. De kijkers namen de serie zo serieus dat ze massaal brieven gingen schrijven naar aanleiding van de aflevering
‘Wetenschappelijke aanpak’, waarin Dirk ruim drieduizend kunstgebitten van een tandtechnicus koopt, in de hoop deze met winst te kunnen verkopen. Hij blijft uiteraard met de hele handel zitten, waarna de NCRV brieven ontving met teksten als: “Ik zou graag een gebit van u willen kopen. Bovengebit met vier tanden en ondergebit moet iets groter zijn” en “Als u werkelijk met die gebitten in de maag zit, kunt u mij er dan één leveren voor twee gulden vijftig?” Zo werden de publieksreacties net zo komisch als
de serie.

Breng eens een zonnetje
Samen met Bert van Dongen maakte Rien van Nunen ook nog furore als liedjeszanger met het programma Breng eens een zonnetje. Het refrein herhalen we graag op deze site:
Breng eens een zonnetje
Onder de mensen
Een blij gezicht te zien
Doet je toch goed
Vervul zo nu en dan
Hun liefste wensen
Een beetje levensvreugd
Schenkt nieuwe moed
Breng eens een zonnetje
Onder de mensen
Een blij gezicht te zien
Doet je toch goed
Vervul zo nu en dan
De liefste wensen
Het spreekwoord zegt
Wie goed doet goed ontmoet

En als je er geen genoeg van krijgt, dan kun je de complete melodie nog eens afluisteren via Youtube anno 2010…

Maar ook het optreden van Rien van Nunen met Jasperina de Jong is er een om in te lijsten.

Over Rien van Nunen Genootschap

Elk geboortedorp heeft een verhaal en betekenis. Ik mijd Hillegom liever, dan dat ik er terugkeer. Maar op 1 april kijk ik uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van het Rien van Nunen Genootschap in Hotel Flora in Hillegom. Die herinneringen en momenten leggen we vast in dit blog, ook als ode aan Rien van Nunen, de beroemdste inwoner van Hillegom. (Herman Poos, mede oprichter van het Rien van Nunen Genootschap)
Dit bericht werd geplaatst in Wall of fame en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s