Achtergrond Rien van Nunen Genootschap

Op 10 december 1912 zag Rien van Nunen volgens Wikipedia het levenslicht in Hillegom. Er zijn ook bronnen die menen dat Rien van Nunen in Amsterdam is geboren. Geen twijfels zijn er dat hij decennia lang als burgemeester in Swiebertje en als Toon Stiefbeen als Eerste man door Hillegom wandelde. Hij gaf het bollendorp in die tijd met nog geen 18.000 zielen samen met de jaarlijkse bloemencorso enige kleur met “Breng eens een zonnetje“.

Op 6 september 1975 overleed Rien van Nunen op jonge leeftijd als gevolg van een ernstige reuma-aandoening. Sinds dien werd er geen wapenfeit als de geboorte van weer een journalist genoteerd in Hillegom. Tot 1975 vloeide er blijkbaar inkt door deze gemeente. Een generatie journalisten groeide op in de Bollenstreek. Op 1 april 2010 was dat aanleiding voor deze groep tot de oprichting van het Rien van Nunen Genootschap in het fameuze hotel-restaurant Flora in Hillegom.

Onderstaand een overzicht van journalisten die in Hillegom zijn opgegroeid. Lijst wordt nog continu uitgebreid…. Meesten zijn inmiddels lid van het Rien van Nunen Genootschap.

Frénk van der Linden (1957) begon bij het Weekblad voor de Bollenstreek en maakte daarna carrière als interviewer voor De Tijd, Nieuwe Revu en NRC Handelsblad. Hij schreef de roman De Steniging en maakte de tv-documentaire Verloren band over de scheiding van zijn ouders. Momenteel werkt hij voor Kunststof, Brandpunt en de Volkskrant.

Jos van Heck (1951) schreef boekrecensies voor Het Rode Weekblad en werd later literair medewerker van Metro. Hij is oprichter van Halteproza en was verbonden aan Boek Magazine. Daarnaast is hij leraar Nederlands. Hij overleed in 2022.

Peter van der Klugt (1956) zette menig managementblad op, zoals Quote en Carp, maar werkte ook voor NRC Handelsblad en voor de fotoafdeling van de Willem de Kooning Academie. Hij schreef de literaire thriller Een zinderende avond en is tegenwoordig actief als media-adviseur voor uitgevers en startups.

Peter Voskuil (1972) werkte als journalist voor het Haarlems Dagblad, NTG en Uitgeverij Verhagen. Hij schreef meerdere boeken, waarvan zijn ‘herniaboek’ over de geschiedenis van de Nederlandse platenindustrie het meest recente is. Tegenwoordig is hij uitgever bij Noblesse uitgevers.

Peter van Brummelen (1960) was al vroeg met een koptelefoon te vinden in de platenzaak van Veelenturf. Hij werd kunstredacteur en muziekjournalist bij Het Parool. Hij won in 2008 de Jip Golsteijn Journalistiekprijs.

John Schoorl (1961) is verslaggever en onderzoeksjournalist bij de Volkskrant. Daarnaast schrijft en dicht hij over muziek. Hij publiceerde vier verhalenbundels en drie dichtbundels, zoals Hoor de zieltrein en Lust for life. Sleepte hiervoor al verschillende prijzen in de wacht. Ook zijn journalistieke graafwerk werd al meermalen bekroond.

Frenk der Nederlanden (1959) begon als verslaggever bij de IJmuider Courant en stapte in 1990 over naar Het Parool. Daar was hij stadschroniqueur en chef verslaggeverij. Hij schreef enkele boeken over Amsterdam. In 2008 werden zijn verzamelde columns gebundeld in het boek 101 x Frenk.

André Nelis (1960) begon bij KRO’s Brandpunt. Twee van zijn reportages zijn internationaal bekroond. Daarna werkte hij als redacteur bij Netwerk, Nova, Brandpunt. Inmiddels is hij onderzoeksjournalist bij het tv-programma Zembla.

Rens Koldenhof heeft eerst de stadsredactie van het Haarlems Dagblad geleid en was daarna redactiechef bij het Leidsch Dagblad. Tegenwoordig werkt hij op de centrale redactie van deze kranten in Alkmaar. In Hillegom raakte hij in de ban van het basketbal en daar schrijft nog met groot enthousiasme over.

Paul de Vlieger (1962) begon als redacteur bij De Hillegommer en werkte als sport- en regioverslaggever bij de Leidse Courant, het Leidsch Dagblad. Onlangs verruilde hij die functie voor het Haarlems Dagblad. Daarnaast schrijft hij voor het magazine Draf & Rensport.

Hans Otte (1959) werd na de School voor de Journalistiek Haags (politiek) verslaggever voor omroepen als KRO, Veronica, RTL, SBS en de Wereldomroep. Tegenwoordig werkt hij als omroepjournalist voor Omroep West.

Bart Boerop (1971) richtte zich na zijn studie politicologie volledig op het schrijven van sportverhalen, eerst voor het Rotterdams Dagblad en tegenwoordig voor het Algemeen Dagblad.

Mark Plekker (1963) werkte na zijn studie politicologie als hoofdredacteur voor Computable en Technisch Weekblad. Hij was tien jaar hoofd media en concerncommunicatie bij de gemeente Amsterdam. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen communicatiebureau.

Herman Poos (1960) werkte na kortstondig verblijf op School voor de Journalistiek bij het Leidsch Dagblad en het Algemeen Dagblad. Daarna werd hij eindredacteur van het Tros-programma Goalmaster en hoofd communicatie bij de KNVB. Hij is nu actief als innovator in de sector voeding en gezondheid en blogt daarover.

Emiel Fangmann (1961-1994) werkte na zijn studie Nederlands als literatuurrecensent en verslaggever voor het Leidsch Dagblad. Helaas overleed Emiel op veel te jonge leeftijd.

Jaap Hofman (1952) groeide op in Bennebroek en Hillegom en werkt al decennialang in Hilversum. Hij begon als producer (Langs de Lijn), werd general manager van Amsterdam Admirals en keerde daarna terug naar de omroep (Canal+, RTL, WNL en Holland Media Group). Tegenwoordig heeft hij zijn eigen mediabureau.

Pieter van Hove (1963) studeerde politicologie in Amsterdam en werkt sinds 1990 als journalist en redacteur bij de IJmuider Courant. Hij werkte mee aan verschillende boeken over Velsen en het IJmuider havengebied.

Marca Bultink (1960) schreef al tijdens haar studie Nederlands voor het Haarlems Dagblad en werd daarna journalist en communicatieadviseur. Zij publiceert boeken over landschap en cultuurhistorie van de Bollenstreek.

Hans Duivenvoorden (1953) werkt in het dagelijks leven als technicus, maar is eigenlijk kunstenaar. Hij tekent en schildert onder de naam HD Artstone Limited en is lid van Kunst Zij Ons Doel in Haarlem. Hij maakte cartoons voor Het Witte Weekblad en gaf verschillende stripboeken uit.

Taco Zimmerman (1969), zoon van een Hillegomse huisarts die naar schatting 1000 kinderen het eerste levenslicht liet zien. Na zijn studie politicologie verpandde Taco zijn hart aan tv maken. Sinds 2006 mede-oprichter van Tuvalu Media, producent van o.a. Ali B Op Volle Toeren, Brugklas, Maestro, maar ook speelfilms en dramaseries.

Corine Zijerveld (1967) werkte jarenlang bij de Rabobank, maar koos alsnog voor de fotografie. Inmiddels werkt ze als freelance fotograaf voor bedrijven, organisaties en bladen. En voor het Rien van Nunen Genootschap.

Mirjam de Graaff (1969) is regisseur bij BNN/VARA. Ze maakt programma’s als Spuiten en slikken, Proefkonijnen. Mirjam is de zus van de bevlogen programmamaker Bart de Graaff en latere omroepbaas van BNN. Na zijn dood in 2002 richtte Mirjam samen met anderen de Bart de Graaff Foundation op, waarvan zij nu voorzitter is. 

Erica Verdegaal (1960) werkte als econoom enkele jaren in het bedrijfsleven. Sinds 1995 schrijft ze boeken en columns over geldzaken voor onder meer FD, NRC Handelsblad en TROS Radar. Naast haar boeken en columns werkt Verdegaal mee aan radio- en televisieprogramma’s, onder meer voor BNR Nieuwsradio, Radio 1 en 2.

Remco Out (1996) studeerde journalistiek en marketing aan de Hogeschool van Amsterdam en volgt nu de opleiding tot docent biologie. Hij schrijft, fotografeert en maakt video’s voor media als Hillegom Online en Omroep Bollenstreek.

Marjolein van Trigt (1983) studeerde Film- en Televisiewetenschap en deed daarnaast de Schrijversvakschool. Marjolein schrijft vaak over de invloed van technologie op de samenleving. Ze doet dat voor ondermeer de Volkskrant, Binnenlands Bestuur en Quest Psychologie. Ze maakt daarnaast jaarverslagen, blogs en webpagina’s voor uiteenlopende opdrachtgevers.

Over Rien van Nunen Genootschap

Elk geboortedorp heeft een verhaal en betekenis. Ik mijd Hillegom liever, dan dat ik er terugkeer. Maar op 1 april kijk ik uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van het Rien van Nunen Genootschap in Hotel Flora in Hillegom. Die herinneringen en momenten leggen we vast in dit blog, ook als ode aan Rien van Nunen, de beroemdste inwoner van Hillegom. (Herman Poos, mede oprichter van het Rien van Nunen Genootschap)
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond genootschap en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Achtergrond Rien van Nunen Genootschap

 1. vakantiehuis zegt:

  Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
  Ben blij met jullie post!
  Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar 1aprilgenootschaprienvannunen.wordpress.com in Firefox. 😦 Weten jullie hoe dit komt?

  Groetjes Barbara

 2. Hamo Leman zegt:

  Volgens wikipedia nu was hij geboren in Haarlem?:)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Rien_van_Nunen

 3. Eric Broekhuizen zegt:

  11 februari verkocht Jos mij een aandeel, en de nieuwsgierigheid was gewekt.
  Op het aandeel zag ik de naam Frenk der Nederlanden. Verhip, daar heb ik bij in de klas gezeten.
  Jos en Herman kende ik al via onze buren.
  Peter van Brummelen woonde schuin achter mij. Ik in de Ardealaan, hij in de Megaralaan. Zou het dezelfde Peter zijn? En wie heeft die bizarre straatnamen verzonnen? In Google hoeft er niet eens een plaatsnaam bij om de juiste straat tevoorschijn te toveren.
  En bij de namen Marca Bultink, Rens Koldenhof en Mark Plekker gaat er ook een belletje rinkelen. Die moeten ook van rond 1960 zijn.

  Ik woon al bijna 30 jaar in Lisse, en durf het bijna niet te zeggen: ik denk dat ik een Hillegommer ben.

  • 1 aprilgenootschap Rien van Nunen zegt:

   Hillegom is dus nog kleiner dan we denken Eric!
   leuk als je zondag 1 april ook naar de talkshow komt. Je begrijpt dat het dan heel serieus gaat worden.

 4. Theo Hoekstra zegt:

  In 1975 was ik in dienst van het rode Weekblad, de Bollenstreek.Frenk vd Linden schreef destijds voor het Weekblad, en leverde zijn kopy in bij Jos Govers, mijn directe baas..Jan de Vos was directeur en overleed helaas te vroeg.Hij had het Rode Weekblad aan Sijthoff Pers verkocht.Jan de Vos kocht in Spanje 3 te bouwen huizen.Toen ik Jan in Spanje bezocht,, had hij spijtt van de verkoop aan Sijthoff Pers.
  Als vrijwilliger werkte ik ook bij een ziekenomroep in Haarlem e mocht Rien in Solo Mio interviewen, noem het maar een gesprekje want ik ben geen journalist.Het intervieuw iste beluisteren via een link van Beld en Geluid.Frenk had nog even verkering met Tanja uit Hillegom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s